Další organizace Velké Bíteše

Velká Bíteš

Recepty

Na této stránce naleznete různé recepty pro Vaši inspiraci.

Hovězí pečené na celeru a hrášková rýže

hrášková rýže_s_hovězím_masem

 Omyté maso nakrájíme na kostky. Maso osolíme, krátce na oleji opečeme, přidáme nastrouhaný celer, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme ( dusíme) do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou. Osmahneme do zlatohněda, zalijeme vodou, rozšleháme, podle chuti dosolíme, zjemníme máslem, přivedeme k varu a vaříme 15 minut.Rýži přebereme a vypereme.  Do kastrolu dáme rýži, přidáme vodu, sůl, olej, cibuli s hřebíčkem, přivedeme do varu a mícháme až se rýže navaří. Pak vypneme příkon tepla a rýži necháme  půl hodiny dojít, aniž otevřeme poklici na hrnci. Pak z  rýže odstraníme cibuli s hřebíčkem, přidáme uvařený hrách a zlehka promícháme.Rýži můžeme po orestování na oleji také dusit v troubě.U rýže prboiled na 1 díl rýže 1,5 dílu vody.

 

Polévka špenátová

IMG 4725 Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, rozšleháme, osolíme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme zmrazený špenát, prolisovaný česnek, mléko, zjemníme máslem, opět přivedeme k varu a vaříme ještě 10 minut.Podáváme s nakrájenou, nasucho opraženou žemlí.Místo opražené žemle je možné do polévky zavařit vejce.

 

Houbový Kuba

houbový kuba Kroupy přebereme, vypereme a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek očistíme a prolisujeme. Vařené kroupy scedíme a propláchneme studenou vodou. Sušené houby necháme ½ hodiny máčet ve vodě. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby i s vodou ve které se máčely a dusíme, až jsou měkké. Do vařených krup zamícháme dušené houby, sterilovaný hrášek, česnek, sůl, vše promícháme, rozložíme na plech a v troubě zapečeme.Jako příloha se hodí: syrové kysané zelí, zelné saláty nebo kyselá okurka.

Polévka cibulová se sýrem

Cibuli nakrájíme na kolečka a dusíme na oleji. Přidáme mouku, opražíme, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Polévku  zjemníme máslem, okořeníme sekanou petrželkou, přidáme strouhaný sýr, opět přivedeme k varu a ještě 5 minut povaříme. Podáváme s nakrájenou, nasucho opraženou žemlí.Sýr eidam můžeme změnit za uzený nebo nivu.

Polévka cibulová s bramborem

IMG 2950 Cibuli nakrájíme na kolečka a dusíme na oleji. Přidáme mouku, opražíme, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme mléko, polévku přecedíme a cibuli prolisujeme. Do polévky přidáme zvlášť napůl uvařené brambory nakrájené na kostičky i s vývarem, zjemníme máslem, okořeníme sekanou petrželkou, přivedeme k varu a ještě 5 minut povaříme.

Hovězí na slanině, bulgur

bulgur a_hovězí_na_slaniněOmyté maso nakrájíme přes vlákno na plátky a naklepeme, na okrajích nařízneme a osolíme. Plátky masa rychle opečeme na 1/3 tuku. Očištěnou nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na zbývajících 2/3 tuku, přidáme maso a dusíme, až je maso měkké. Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme, přidáme k masu. Nakonec vše  zahustíme moukou, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Bulgur při přípravě vstřebá zhruba 2,5 až 3 násobek vody a je možné ho upravovat následujícími třemi způsoby:

– vařením na mírném ohni po dobu cca 12 – 15 minut. Je možné také bulgur odstavit po pěti minutách a nechat dojít pod pokličkou

– zalitím horkou vodou, přikrytím pokličkou a pro udržení tepla zabalením do utěrky. V tom případě je bulgur hotový za 25 – 30 minut

– nabobtnání je nejšetrnější způsob, díky kterému se uchovají všechny minerály a vitamíny. V tomto případě se bulgur zalije studenou vodou a nechá zhruba hodinu nabobtnat.

Tipy:

– pro lepší chuť do vody přidejte špetku solisypkého zeleninového bujónu (bez glutamátu sodného)

– pro přípravu zeleninových či houbových rizot bulgur pouze krátce povařte a v hluboké pánvi nechte pro lepší chuť nasát vývar zeleniny nebo hub

Pozdrav z Balatonu neboli rybí filet se zeleninou a bramborem

balatonCibuli nakrájenou na proužky a Jullienne mix (od Bonduelle) orestujeme na oleji, přidáme paprikové trio (od Bonduelle) a ještě krátce orestujeme. Na plechu proložíme s rozmraženou rybou, posolíme, okořeníme a zapečeme.Podáváme s bramborem.Můžeme přidat lehce tomatu a posypat sýrem.

zřizovatel organizace

Zřizovatel organizace - Velká Bíteš

Účastníme se projektů
  • Celé Česko čte dětem
  • Mrkvička
  • Bonduelle
  • Škola plná zdraví
  • GOODYEAR - Bezpečná školka
  • Soutěž s panem Popelou