Velká Bíteš

Recepty

Na této stránce naleznete různé recepty pro Vaši inspiraci.

Pomazánka z nivy

30726606 10204663009253127_7022069077086568448_nDo nádoby na šlehání dáme tavený sýr, nivu, máslo, jemně nakrájenou cibuli. Vše vyšleháme do pěny, pokud se nám pomazánka zdá tuhá, přidáme trochu svařeného mléka. Zdobíme jemně nakrájenou pažitkou.

Vypečená brokolice

IMG 3708Cibuli nakrájenou na kostičky orestujeme na oleji do sklovita, přidáme brokolici, promícháme s uvařenými na kostky nakrájenými bramborami, dochutíme a dáme do gastronádob, nejlépe smaltovaných.Vejce rozšleháme se smetanou a polijeme směs. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct. Pečeme cca 15 min při 200 °C. Podáváme v kombinaci s kuřecím masem.

Těstoviny Pepka námořníka neboli těstoviny s kuřecím masem a špenátovými listy

IMG 2949Cibuli nakrájenou na kostičky orestujeme na oleji do světle žluté barvy, přidáme drcený česnek a překrájený listový špenát. Zalijeme smetanou a podusíme.Kuřecí maso nakrájené na kostičky osolíme, okořeníme a orestujeme. Uvařené těstoviny smícháme se špenátem.Na talíř dáme porci těstovin a nahoru porci masa.

Pomazánka fazolová

IMG 4077Kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka. Sterilované fazole scedíme, umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme dle potřeby sůl, máslo (pomazánkové máslo nebo ramu), prolisovaný česnek, majoránku, vařenou strouhanou zeleninu a vše vyšleháme. Pomazánku mažeme na celozrnný chléb.

 

Nákyp z rybího filé

IMG 3722Rybí filé pokrájíme na menší kousky, osolíme, upečeme a vychladlé pomeleme. Hladkou mouku opražíme na sucho a přidáme olej a připravíme světlou jíšku. Jíšku zalijeme mlékem a uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše zamícháme žloutky, sůl, pomleté rybí filé, rajčatový protlak, část strouhaného sýru a sníh z bílků. Zlehka promícháme a dáme do tukem vymazaného plechu upéct. Těsně před dopečením polejeme máslem a posypeme druhou částí strouhaného sýra.

 

Krůtí na rozmarýnu

 kruti na_rozmarynuspecle_copyKrůtí prsa nakrájíme na kousky, osolíme, obalíme v polohrubé mouce, ve které je nadrcený rozmarýn. Dáme na vymazaný plech, chvilku opečeme, poté podlijeme dle potřeby vodou a dusíme do měkka. Cibuli oloupeme, nakrájíme, osmažíme dozlatova. Na osmažené cibuli podusíme omytá, na kostky nakrájená rajčata, která dle potřeby dusíme. Rajčata přidáme  k masu 20 minut před dohotovením.Zároveň přidáme oloupaný, omytý a namačkaný česnek.Jako přílohu lze podat těstoviny nebo špecle ( vaječné těstoviny z bramborového těsta)

Brambory zapečené s vepřovým masem a květákem

zapečený květák_se_sýrem

 Vepřové  maso osolíme, opečeme na oleji, přidáme vodu a dusíme do měkka.Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky.Očištěný květák krátce povaříme v mírně osolené vodě. Cibuli očistíme, nakrájíme na malé kostičky a osmažíme na oleji do růžova.Brambory, osmaženou cibuli, maso, nakrájený květák, sůl a kmín dle potřeby promícháme, rozprostřeme na olejem vymazaný plech a zapečeme. Zalijeme osoleným mlékem  s rozkvedlanými vejci a zvolna pečeme v troubě dozlatova.Přílohy – různé zeleninové saláty nebo kyselá okurka, sterilované zelí.

Anketa

Proč považujete mateřskou školu za důležitou?

Výsledky
zřizovatel organizace

Zřizovatel organizace - Velká Bíteš

Účastníme se projektů
  • Celé Česko čte dětem
  • Mrkvička
  • Bonduelle
  • Škola plná zdraví
  • GOODYEAR - Bezpečná školka
  • Soutěž s panem Popelou