Další organizace Velké Bíteše

Velká Bíteš

Recepty

Na této stránce naleznete různé recepty pro Vaši inspiraci.

Špenátová pomazánka

DSCN2680Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku, opražíme, zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí. Přidáme rozmražený špenát, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Poté dochutíme solí a česnekem. Máslo vyšleháme s vychlazeným špenátem a uvařenými strouhanými vejci. Podle chuti ještě dosolíme.

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka_se_zeleninou_copyNa oleji osmažíme nakrájenou cibuli dorůžova a zalijeme vodou, přivedeme k varu. Přidáme nakrájenou zeleninu ( mrkev, celer, petržel, kapusta, pórek, květák ), přebranou a omytou pohanku, osolíme a podle potřeby vaříme. Nakonec přidáme sekanou petrželovou nať, podle chuti dosolíme.

Kuře na způsob bažanta

IMG 3859Kuře očistíme, omyjeme, rozdělíme na porce a osolíme. Do pekáče dáme olej, slaninu nakrájenou na kostečky, očištěnou na kostičky nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Naskládáme porce kuřete, podlijeme vodou, přidáme máslo, nové koření, bobkový list a za občasného podlévání vařící vodou pečeme dozlatova. Hotové pečené porce kuřete vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, prošleháme, osolíme, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Šťávu po provaření přecedíme.

Mrkvová polévka

IMG 3177Na oleji zpěníme cibuli, přidáme hladkou mouku, orestujeme a zalijeme. Přidáme nastrouhanou mrkev, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Polévku osolíme, zavaříme těstoviny, zjemníme máslem, okořeníme sekanou petrželovou natí. Přivedeme k varu a vaříme ještě 5 minut.

Sicilská rybí polévka

IMG 3315Na oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme rybí filé vykostěné, na kousky pokrájené a na kolečka pokrájený a omytý pórek. Osolíme a pomalu vaříme asi 15 min. Pak vmícháme rozšlehané žloutky a vaříme dalších 15 minut. Okořeníme citrónovou šťávou a sekanou zelenou natí. Podáváme s žemlí nakrájenou na kostky a na sucho opraženou.

Rajčatová polévka s ovesnými vločkami

DSCN2714 2Na oleji zpěníme cibuli, zalijeme vodou, přidáme zeleninu pod svíčkovou. Necháme zavřít a přidáme rajčatový protlak, sůl, cukr, ocet, bokový list, tymián, nové koření. Přivedeme k varu a vaříme až bude zelenina skoro měkká. Pak přidáme ovesné vločky a polévku zahustíme moukou rozšlehanou ve vodě. Když jsou vločky uvařené, polévku zjemníme máslem a přidáme zelenou petrželovou nať.

Pomazánka z drůbežího masa se sýrem

IMG 3184 Pomazánkové máslo ušleháme se strouhaným sýrem a citrónovou šťávou. Přidáme vařené vychladlé ( dušené, pečené ) kuřecí (slepičí, krůtí ) maso jemně posekané, nahrubo strouhanou kyselou okurku, dobře očištěný jemně nakrájený pórek. Dochutíme solí, troškou hořčice a sekanou pažitkou.

zřizovatel organizace

Zřizovatel organizace - Velká Bíteš

Účastníme se projektů
  • Celé Česko čte dětem
  • Mrkvička
  • Bonduelle
  • Škola plná zdraví
  • GOODYEAR - Bezpečná školka
  • Soutěž s panem Popelou